Manga

Vad är manga?

2006-07-06 00:13 #0 av: Wizeguy_Carola

Det är en fråga många ställer sig, första gången de ser en manga. I den här artikeln ska jag försöka svara på den frågan.

Manga är japanska och står för tecknad serie, i en fri översättning skulle det bli rolig tecknad bild (man: rolig ga: tecknad bild).

Handlingen i en manga spänner över de flesta fält man kan tänka sig, allt från prinsess-sagor till hårdkokt action och blodigt krig. En del manga är mer lämpade för barn, medan andra är ämnade för vuxna. På de flesta manga står det en rekommenderad ålder, något man bör följa då vissa mManga inte är lämpliga för yngre att läsa.

Man läser manga från höger till vänster, något som kan vara svårt till en början. Men man lär sig fort och efter en stund känns det helt rätt, i alla fall om man fastnar för handlingen i den manga man läser. Orsaken till att en manga läses från det hållet är för att efterlikna originalet från Japan så mycket som möjligt. Men även för att det kan bli fel i texterna. Ta till exempel en karaktär som har en tröja som det står NIKE på, om man då vänder på bilden för att den ska läsas från motsatt håll som den är tecknad, så står det EKIN istället. Det finns manga som man läser från vänster till höger  med de heter egentligen manhwa, för att klassas som "riktig" manga så ska den läsas från höger. Något som framför allt vi vuxna har svårt att vänja oss vid, medan de yngre har betydligt lättare att ta till sig detta sätt att läsa. Men man lär så länge man lever finns det ju ett ordspråk som heter. manga är relativt nytt, men det växer stadigt och det är här för att stanna.

Vad är det då som gör manga så speciellt och gör att manga skiljer sig från andra tecknade serier? Stilen att teckna karaktärerna på är en av skillnaderna, en annan är att i manga ges ofta karaktärerna större uppmärksamhet och mera djup, man får en mer personlig kontakt med dem helt enkelt. I takt med att serien man läser växer, så brukar också karaktärerna växa och utvecklas med den. Något som inte är lika vanligt i andra tecknade serier.

Mangans debut i Sverige kom för många år sedan, det var den svenska versionen av "Ensamvargen med valpen" (av Kozure Ookami). Den gavs ut av Epix förlag i tidningen Samuraj. På engelska är den känd som "Lone Wolf and Cub" och kan gå att få tag på hos en del seriehandlare.

 

/Carola                                                                            Källa: www.mangakai.se

 

Av: Wizeguy_Carola

Datum för publicering

  • 2006-07-05
Anmäl
2006-07-06 12:10 #1 av: Oskar

Där fick jag svar på min fråga vad som skiljer manga från annat tecknat. :)

Oskar

Anmäl
2006-07-08 13:14 #2 av: Sehvrin

Fin artikel, men jag skulle vilja lägga till ett par saker:

 * Manga är uteslutande serier från Japan (om man inte bor i Japan, för där kallas alla serier manga ^^') Medan manwha är serier från Korea. Det finns exempel på manga som (i Sverige) läses från vänster till höger (tex Ranma ½) pga att förlaget vänt dem. Man kan även få tag på mangaliknande serier som gjorts av västerlänningar som läses från vänster till höger (tex "At death's door") men dessa kan inte riktigt räknas som manga eller manwha (men kan vara nog så bra ändå =)

*Manga är oftast tecknad i svartvitt och detta innebär en lite annorlunda tecknarstil. Det är ofta samma person som skriver serien som tecknar den (undantag finns ju, såklart) och en manga-ka (manga-tecknare/författare) har oftast assistanter till hjälp för att tuscha och göra den han/hon inte hinner med. (Jämför med tex x-men där det är ett antal personer som både skriver och tecknar, men så blir det ju rörigt också....)

 

Jag hade lite svårt i början att läsa från höger till vänster (men efter att ha plöjt igenom 42 dragonball-böcker så satt det inpräntat) Numer har jag inga problem med att läsa från höger till vänster, dock har  kommit på mig själv med att läsa "vanliga" serier på samma sätt ^^' (tex x-men) Det blir rätt rörigt om man gör så (speciellt om man inte kommer på förräns man läst en sida eller så Oskyldig)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2006-07-08 18:56 #3 av: Wizeguy_Carola

#2 Tackar för informationen, alltid kul att få lära sig något nytt :)

Är själv rätt ny på Manga, så jag har inte hunnit lära allt ännu :)

/Carola

 

Anmäl
2007-06-14 00:43 #4 av: Stravaganza

Jag kan lite japanska för mina kära vänner är japaner så dem alla vill lära mig. ^^

My Kawaii-chan, Shime. <33333

Anmäl
2007-08-21 13:37 #5 av: Almond

några i min förra klas hade gått på manga kurs och lärt sig rita sånna gubbar, om blev jätte fina!

Anmäl
2008-03-11 07:35 #6 av: Stravaganza

Jag ritar också mnga. Ganska fina faktiskt. ^

Anmäl