2006-06-22 22:45 #0 av: Didring

Liv Strömqvist sopar inget under mattan. Allt får plats, allt ska ut - och det med besked. Med svart-vita ilskna teckningar och en lika argsint humor gör hon succé.

Livs serier bits. Ganska mycket, de biter mansamhället, kapitalismen, objektifiering och förtyck av tredjevärlden. Teckningarna är enkla, svart-vita men en vriden touch. Karaktärerna ser ofta lite galna ut de ler snett, ögonen himlar, deras gester är lite på sned. Och ändå är det just detta som är mitt i prick. Det vansinniga i hur figurerna tecknas ger kraft åt hur rubbat allt i verkligheten är. Den yta av vanlighet som annars skyler vardagens knäppheter försvinner och genom figurernas svärta blir den uppenbar och slående.

En favorit i "100% fett" är den närvarande pappan som ligger i ett hörn av serierutorna och vinkar. För han är ju där, närvarande, vad kan mer krävas av honom? Utviket med Cleas är också intressant och något som borde hamna på många väggar runt om i landet. Att få följa bananernas väg till våra matbord är mest tragiskt och sorgligt och humorn hugger till så att man säkert funderar innan man köper sin nästa chiquita.

Liv har gått på Kvarnby serietecknarskola och har publicerats Galago, DN På Stan, Bang, Ordfront magasin och Arbetaren. Hon är just aktuell med en ny strippserie, Puss & Kram, i Arbetaren.

 

 

Av: Didring

Datum för publicering

  • 2006-06-22

 

 Relaterade länkar